U bent hier

Boekpublicatie: De Grieken

Uitgeverij Bebuquin geeft in de loop van 2016 en 2017 de vertalingen van de Griekse tragedies door Johan Boonen, oud-docent schrijven en tekstanalyse aan het RITCS, uit in drie delen. De teksten van Aischulos, Sofokles en Eurupides behoren tot de fundamenten van onze Westerse cultuur, precies omdat ze dien fundamenten structureel in vraag stellen. Vertaler en auteur Johan Boonen worstelt al zijn hele leven met deze teksten. Boonens vertalingen van Aischulos, Sofokles en Eurupides zijn direct, concreet, geschreven om gezegd te worden, in het hoofd van de lezer of op de Bühne. De Grieken brengt nu alle vertalingen van Boonen samen in drie boekvolumes.

Het eerste deel Oorlog is zopas verschenen en bundelt vier tragedies waarin telkens een (geo-)politiek en/of militair conflict de handeling bepaalt. Agamemnoon van Aischulos, Elektra en Philoktetes van Sofokles en Trojaanse vrouwen van Eurupides. Telkens opnieuw worden democratie, diplomatie en politiek onder spanning gezet door militaire belangen of individuele ambities: een messcherpe analyse van het geweld dat met elke vorm van macht gepaard gaat.

Redacteur Karel Vanhaesebrouck, docent aan het RITCS en de ULB, schrijft een inleiding. Griekenland-kenner Bruno Tersago slaat in zijn nawoord een brug naar de dag van vandaag.

Te koop in de boekhandel.

Thema

Deel dit artikel