Afstandsonderwijs

In het afstandsonderwijs pur sang worden de lessen online aangeboden: je leert zelfstandig waar en wanneer je wilt. Begeleiding, sturing en ondersteuning krijg je online op het leerplatform via leerpaden, forum, aankondigingen, oefenvormen, synchrone en asynchrone contacten met je docenten en medestudenten.

Afstandsonderwijs (AO) is een vlag die vele ladingen dekt:

• afstandsleren,
  • e-leren,
  • blended learning,
  • begeleid zelfstandig studeren,
  • gecombineerd onderwijs,...

Afstandsonderwijs heeft veel voordelen:

• Je kan met een maximum aan flexibiliteit studeren op je eigen tempo.
  • Je bent niet gebonden aan vaste uren of plaatsen.
  • Je spaart tijd en geld uit doordat je je veel minder moet verplaatsen.
  • Je beschikt over kant-en-klaar cursus- en oefenmateriaal waarmee je aan de slag kan.
  • We begeleiden en helpen je vanop afstand.
  • Je beschikt over een digitale leeromgeving.

Maar er zijn natuurlijk ook behoorlijk wat beperkingen en uitdagingen: afstandsonderwijs is niet voor alle opleidingsonderdelen mogelijk of nuttig, veronderstelt behoorlijke ICT-vaardigheid en, vergt bovendien evenveel inzet als regulier onderwijs. In de praktijk vind je dan ook vooral opleidingen die een mengvorm zijn van contactonderwijs en afstandsonderwijs.

Aan de Erasmushogeschool Brussel vind je hoofdzakelijk trajecten die voor werkstudenten ontwikkeld werden (zgn. werktrajecten). Met het doorlopen van een werktraject behaal je hetzelfde diploma als in het reguliere onderwijs. Je krijgt immers dezelfde inhoud te verwerken en je verwerft dezelfde competenties als in het reguliere onderwijs.

Welke mengvorm van regulier en afstandsonderwijs precies gehanteerd wordt, kan je lezen via onderstaande werktrajecten.

Werktrajecten met afstandsonderwijs (AO)

Design & Technologie

Gezondheidszorg & Landschapsarchitectuur

Management, Media & Maatschappij

Onderwijs & Pedagogie

Getuigenis student Office Management

Wouter Luyckx (34) is administratief bediende en student Office Management aan de Erasmushogeschool Brussel. Hij getuigt in Knack over zijn ervaringen met afstandsonderwijs.
'Ik ben nog maar drie weken bezig met afstandsleren, maar het bevalt me. De taalvakken die onze opleiding aanbiedt, leren we via luisterfragmenten. De lessen zijn heel interactief. Per twee volgen we bijvoorbeeld Duitse lessen via Skype. We krijgen net als de gewone studenten instructies via het leerplatform van de school. Docenten vragen ons leerstof voor te bereiden of te maken. Daarnaast zijn er boeken die we via zelfstudie verwerken.'

'Ik werk al een kleine vijftien jaar als bediende en liep al langer rond met het idee om voort te studeren. Deze opleiding leek meer haalbaar dan de combinatie werken-avondschool. Pas op, het is niet te onderschatten. Er komt heel wat timemanagement bij kijken. En er zijn ook nadelen, want je ziet de andere studenten niet zo vaak. Ik denk wel dat afstandsonderwijs toekomst heeft. Voor mensen die werk en studies combineren, maar ook voor reguliere studenten.'